•  
    •  
    •  
    •  

Inversió Fons Social Europeu

Memòria Viva de Barxeta

L'Oratge a Barxeta

Enquesta Centre Cívic Barxeta

El Municipi

Localització

 

El poble de Barxeta es troba situal a l'extrem oriental de la comarca de la Costera, sobre la ruta natural que comunica la ciutat de Xàtiva amb la vall de la Valldigna i la mar. El terme municipal limita per tramontana amb els territoris de l'Ènova i Rafelguaraf; per llevant, amb els de Simat de la Valldigna i Quatretonda; per migdia, amb Benigànim, i pel costat de ponent, amb els de El Genovés, Xàtiva i Llocnou d'en Fenollet.

La vall de Barxeta està constituït per un fons rodejat de monticles i llomes, que s'obren des de l'oest a l'horta de Xàtiva. La delimiten, pel nord, la "serreta" de Manuel (la Barcella, 300m; la Penya Vermella, 344 m); per l'est, el massís muntanyenc de Mondúver i el Pla de Corrals, i pel sud, la serra de Requena, prolongació de la Serra Grossa (l'alt del Vedat de Requena, 433 m; l'alt de la Malladeta, 458 m). Drena i recorre la vall, de llevant a ponent, el riu de Barxeta. Hi ha diversitat de la flora i fauna mediterrània, encara que principalment el tipus de vegetació que trobem és muntanya maderable i muntanya baixa, sent les espècies més abundants el pi blanc.

Barxeta és un municipi fonamentalment agrícola. A aquest sector es dedicava la major part de la població. La superfície conreada és de 877 hectàrees, de les quals: 804 hectàrees són fuiteres, 53 hectàrees d'oliveres, 12 hectàrees d'herbacis, 2 hectàrees de vinya i altres 6 hectàrees amb altres cultius. A més, existeixen tres magatzems hortofrutícoles. En la ramadería assenyalar l'existència de granges destinades a la cria i engreix d'aus i porcs. Destaquen també a Barxeta l'existència de pedreres d'extracció de marbre i granit d'àrids.